zaterdag 4 januari 2014

Decoratieve ti­ra­mi­su­taar­t

Ik hoop dat jullie buikjes zin hebben in iets lekkers. Want, je raad het al, vandaag heb ik een recept voor jullie. Deze mooie tiramisutaart is gemaakt door Vera, een oud-sportgenootje (we zijn beide gestopt). Toen ik deze taart voorbij zag komen op facebook was ik op slag verliefd. Wat is ie mooi en wat ziet ie er smakelijk uit! Ik heb aan Vera gevraagd of ik hem mocht gebruiken voor mijn blog. En dat mocht, lief hè? Is het geen beauty? Ze vond de chocolade en de cacao het leukste om te doen. Dat kan ik mij goed voorstellen. Deze tiramisutaart is goed voor 10 personen. Als je met minder personen bent heb je dus mazzel, want dan gaat ie gewoon terug in de koelkast.


Het recept is vrij makkelijk op te zoeken, want het is een recept van de Albert Heijn, maar ik zet het recept en andere informatie over deze lekkernij hieronder.

Bereidingstijd: 30 min, wachten 240 minuten.

Ik had ook even aan Vera gevraagd hoelang zij er ongeveer over gedaan had en ze zei dat ze er zelf iets langer over gedaan heeft. (ongeveer 45 min à 60 min) Ik vind dat niet zo vreemd, want hij ziet er echt goed uit. Hou er dus rekening mee dat je mogelijk dus langer bezig bent dan de genoemde tijd op de site.

Voedingswaarde (per eenpersoonsportie)

Energie: 405 kcal
Vet: 43 g
Eiwit: 5 g
Koolhydraten: 40g
              
Wat heb je nodig:
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Springvorm doorsnede 18 cm, hoogte 9 cm.
Ingrediënten:
  • 1 rol Oreo koekjes (154 g)
  • 50 g boter
  • 5 espressokoffiesticks (doosje 25 stuks)
  • 200 ml amarettococktail (fles 0.7 liter)
  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom
  • 4 el lichtbruine basterdsuiker
  • 500 g mascarpone (zachte roomkaas)
  • 20 lange vingers (koekjes)
  • 100 g pure chocolade 72%
  • 2 tl cacaopoeder
Bereiden:

1. Maal de Oreo-koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan en meng door de kruimels. Schep in de met bakpapier beklede springvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet tot gebruik in de koelkast.
2. Verwarm 100 ml water in een steelpan en roer er 2 espressosticks en 100 ml Amaretto Cocktail door. Laat afkoelen. Week de gelatine 5 min. in koud water.

3. Klop ondertussen de slagroom met de basterdsuiker en de rest van de espresso­sticks in een ruime kom lobbig. Klop lepel voor lepel de mascarpone erdoor.

4. Verwarm de rest van de Amaretto Cocktail in een steelpan, maar laat niet aan de kook komen. Neem van het vuur. Knijp de gelatine uit en los al roerend op in de Amaretto Cocktail. Meng het gelatinemengsel door het mascarponemengsel.

5. Schep 1/3 van de mascarpone op de koekbodem. Doop 10 lange vingers een voor een in het koffiemengsel en leg ze op de mascarpone. Schep er 1/3 van de mascarpone op. Doop de rest van de lange vingers in het koffiemengsel en leg erop. Eindig met de rest van de mascarpone. Laat afgedekt 4 uur opstijven in de koelkast.

6. Hak de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie. Laat afkoelen, het moet nog wel vloeibaar zijn. Vouw ondertussen een cornetje en vul deze of een spuitzak met chocolade.

7. Verwijder de vorm door een theedoek nat te maken met heet water (wees voorzichtig!) en deze om de vorm te wikkelen. De taart laat dan vanzelf los als je de springvorm losmaakt. Spuit de chocolade op de rand van de taart en laat de chocolade onregelmatig langs de taart naar beneden druipen.

8. Knip sterren van stevig papier en leg ze op de taart. Bestrooi met cacaopoeder en verwijder voorzichtig de sterren.


Er staat sterren, omdat het voorbeeld meerdere sterren bevat. Vera heeft voor één ster gekozen. Ik moet zeggen dat ik zelf één ster mooier vind dan meerdere. Maar doe gewoon wat je leuk vind. Je zou eventueel ook hele andere vormen uit kunnen knippen.

En dan is de tiramisutaart klaar! Ze vond hem erg lekker en gaat het nog een keer maken, dus ik kan jullie namens haar zeker aanraden om een er eentje te maken. (of meer haha) Ik wil Vera bedanken voor het maken en delen van deze taart. Ik zou het leuk vinden voor Vera als jullie in de comments neerzetten wat jullie ervan vinden. En mocht je hem gaan maken, dan zeg ik alvast eet smakelijk!

Wat vinden jullie van deze decoratieve tiramisutaart?

11 opmerkingen:

  1. Mijn moeder maakt vaak gewone (saaie) tiramisu, maar misschien kan ik dit wel eens een keer maken! Veel mooier en misschien leuk voor op mijn verjaardag! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er ontzettend leuk uit! Ik zal het recept aan m'n moeder geven, ik hou zelf namelijk niet van tiramisu. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mm, die taart ziet er echt heerlijk en heel mooi uit :). Misschien toch een proberen, ik ben dol op tiramisu (daar gaat mn goede voornemen van gezond eten)!

    liefs,
    Femke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie variant van tiramisu!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ahh jammie! Dat ziet er lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toen ik de foto zag op bloglovin kwam 'ie me al bekend voor, maar had geen idee waarvan. Dat was het dus: hij stond dit jaar op de voorpagina van de (kerst?)allerhande haha! Ik was er dit jaar zelf niet met kerst, maar mijn moeder vertelde al heel enthousiast dat een tante deze had gemaakt "en hij was zo mooi" "en hij was zo lekker" dus ik ben wel heel benieuwd nu ja :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had echt nooit verwacht dat het een recept van AH zou zijn:) Echt super grappig, want hij ziet er heel voortreffelijk uit!

      Verwijderen
  7. Mooi, maar minder origineel dan je decoratieve ronde appelcake

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben niet zo dol op tiramisu maar dat ziet er wel heel mooi uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb deze vorig jaar ook gemaakt voor het Kerstdiner, toen stond hij in de allerhande. Hij was héérlijk! Tip: Baileys ipv ammaretto is ook heerlijk; ik drnk namelijk geen amaretto en wilde niet alleen voor één taart een hele fles kopen.

    BeantwoordenVerwijderen